Cöliákia

Coeliakiát el kell különíteni az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Különösen fontos különbséget tenni a gabonaallergia és a coeliakia között.A napi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenységet okozza.A coeliakia a gliadin által kiváltott intolerancia.

A leggyakoribb tünetek: Haspuffadás, Krónikus hasmenés emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet, hasi fájdalom, súlygyarapodási és növekedési zavar, hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok) kialakulása.Előfordulhat azonban, hogy nem a típusos tünetekkel, hanem kevésbé feltűnő módon jelenik meg a betegség: alacsony növés, vashiányos vérszegénység, a fogzománc hibás fejlődése, osteoporozis vagy a pubertás késése az egyetlen tünet.

A müszeres vizsgálattal szűrjük a lisztérzékenységet.Azoknál a pácienseknél kérik a vizsgálatot, akiknél a tünetek lisztérzékenységre utalnak.Lisztérzékeny betegeknél előfordulhat laktózintolerancia is,ezért a lisztérzékenységi vizsgálatot egyéb intolerancia- és allergiavizsgálatokkal együtt célszerű végezni.Szoktak lisztérzékenységi vizsgálatot végezni olyan tünetmentes pácienseken is,akiknek közvetlen csalában vagy közeli rokona lisztérzékenységben szenved (a lisztérzékeny betegek közeli hozzátartozói kb. 10%-ban maguk is lisztérzékennyé válnak),és/vagy akiknek egyéb autoimmun betegségük van (az autoimmun betegek gyakran több betegségben is szenvednek).

Vizsgálat.

-Lisztérzékenység vizsgálat

-Vitamin,és ásványianyaghiány meghatározása

Konzultáció.

  • részletes vizsgàlat értékelését, véleményezését;
  • szükség esetén javaslat a megfelelő szakorvos igénybevételére.
  • az eredmények ismeretében személyre szabott tanàcsadàsra alapul, amelynek során együttesen beszélik át a megismert problémákat és keresnek közös megoldásokat a páciens életmódjához.

Vizsgálati dij 2500-ft